ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS

Állandó Kiállítás

A történelem számára láthatatlan személyzet élete mindig is rejtélyes volt, a gyulai Almásy-kastély azonban felfedi e titkokat. Az épületben egykor lakott főurak életének színes világa mellett ugyanis az őket kiszolgáló személyzet mindennapjait is bemutatjuk.

Mivel a kastély berendezési tárgyai 1945 után eltűntek, az állandó kiállítás készítői úgy döntöttek, másolatokkal, interaktív eszközökkel és jó ötletekkel, megfelelő tartalommal töltik meg a teret.

A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak arról, ki fűtötte a kályhákat, hány liter víz fogyott egy nap, ki mosta a grófnő fehérneműit, hogy nézett ki a személyzet napirendje, kinek mi volt a feladata – és egyáltalán hol, hogyan éltek a cselédek, akik egy grófi család mindennapjait tették láthatatlanul és szinte észrevétlenül kényelmessé.

S mivel az arisztokraták élete sem csak az estélyekről szólt, a kiállítás mindennapi tárgyaik, írott és íratlan viselkedési szokásaik segítségével a hétköznapjaikról is mesél. Szól a tárlat a korabeli étkezési szokásokról, az ételekről, a birtokos család napirendjéről, az öltözködési irányzatokról, a kastély egyes helyiségeinek funkcióiról, a korabeli fűtés- és világítástechnikáról és még számos érdekességről.

A kastélyt körülöleli egy csodálatos park is, melyben platánok, tölgyek és berkenyék árnyékában hűsölve, vidéki kisvárosi nyugalom lengi körül a múltat, valódi szellemi felüdülést kínálva a látogatónak.

A Toronykilátó és a Török torony kivételével a kastély teljes épülete akadálymentesen látogatható.

Jegyvásárlás

MÁRCIUS 1-TŐL 10-18 ÓRA KÖZÖTT JÖHETSZ HOZZÁNK!