IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS

KINCSEK ŐRZŐJE

150 éves a gyulai Erkel Ferenc Múzeum

Színarany koszorú, amit Erkel Ferenc 1888-ban, fél évszázados karnagyi jubileumán, a nemzet ajándékaként kapott, 2500 éves kora vaskori sisak, ami megjárta az 1889-es párizsi világkiállítást is. Másik pár tucat mellett többek között ez a két tárgy reprezentálja a 150 éves gyulai múzeum gyűjteményének több tízezer darabját az Almásy-kastély aktuális időszaki kiállításán.

A tárlat célja a múzeum sokszor viszontagságos történetének, munkatársai áldozatos munkájának, a több tízezer műtárgy kiemelkedő elemeinek és általuk a térség történelmének méltó bemutatása.

Az Erkel Ferenc Múzeum Magyarország harmadik legrégebben alapított vidéki múzeuma, Mogyoróssy János, a múlt értékeinek megőrzése iránt elkötelezett gyulai nemesember, gazdatiszt 1868-ban hozta létre. A múzeum alapításának 150 éves évfordulója alkalmából nyílt időszaki kiállítás a gyűjtemény jeles darabjai mellett eddig be nem mutatott műtárgyakat tár a közönség elé. A tárlat célja a múzeum sokszor viszontagságos történetének, munkatársai áldozatos munkájának, a több tízezer műtárgy kiemelkedő elemeinek és általuk a térség történelmének méltó bemutatása.

A Kincsek őrzője az állandó kiállítás egyedi modernségéhez igazodva épült. A múzeum történeti, régészeti és néprajzi szakágának műtárgyait interaktív eszközökkel, installációkkal, látványos vizuális hatásokkal hangsúlyozva mutatja be. A teljes gyűjtemény bemutatása természetesen lehetetlen. A kiállítás készítői ezért a gyűjtemény legérdekesebb, leglátványosabb, legkülönlegesebb, legizgalmasabb történettel bíró műtárgyait teszik közszemlére.