TÖRÖK TORONY

A z 1566. évi ostromot követő török építkezések során jöhetett létre a gyulai várral szemben található kastély ma is álló kapuépítménye.

A Török torony egyszintes, boltozatos, téglából épített, vakolt felületű építménye eredetileg a gyulai várat a 16-17. században körülvevő palánkerődítés kaputornya volt, amely másfél évszázaddal a kastély megépítése előtt már állt. Az emeletes huszártorony a mai Magyarország egyetlen ma is álló, nem vallási célokat szolgáló török kori épülete.

Kastély légikép
Török torony

Az 1740-es években gróf Harruckern Ferenc toronnyá alakíttatta a vár egykori védelmi rendszerének külső részeként funkcionált kaput, melyet törtvonalú, vörösre festett sisak koronázott. A messzire látszó kapuzat a főúri reprezentáció, a hatalom, az ősi eredet kifejezésére szolgált. A 19. század elején a külsejében átalakított építmény az Almásy-kastély elemévé, s ezzel az arisztokrata családi élet, a privátszféra részévé vált.

A Huszár-toronynak is nevezett épületrészben az egyik szabadulószobánk működik. A Tengernyi gond a kastélyban című szabadulószobánkról itt olvashatsz bővebben.

Jegyvásárlás

MÁRCIUS 1-TŐL 10-18 ÓRA KÖZÖTT JÖHETSZ HOZZÁNK!