Gyulai diákcsoportok díjtalanul tekinthetik meg az időszaki tárlatot
09:00 2020.02.20. to 18:00 2020.03.31.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont, Gyula, Kossuth Lajos u. 15, 5700 Get direction

Gyulai oktatási intézmények munkatársai nyílt napon ismerkedhettek meg az Almásy-kastély időszaki tárlata által kínált érdekességekkel. Mindebben a kiállítás kurátorai, Liska András régész, a múzeum szakmai vezetője, Nagy Adrienn néprajzos-muzeológus és Cseresznyés János történész voltak a segítségükre.

Az előre bejelentkezett gyulai diákcsoportok díjtalanul tekinthetik meg a kiállítást.   

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont maradandó élményeket kínál. A felfedezés és a kaland egyedi keveréke az időszaki kiállítótérben is adott, ahol az immár több mint 150 éves gyulai Erkel Ferenc Múzeum történetéről kaphatunk teljes képet. A még 2018-ban, teljes egészében saját erőből megvalósított tárlat történelmi, helytörténeti, néprajzi különlegességeket kínál, melyek a diákok és tanítóik számára is különösen érdekesek lehetnek. A kiállítás első terme a születésről, a múzeumalapítás körülményeiről, Mogyoróssy János alapító tevékenységéről szól. A második szakaszban a régészeti gyűjtemény mutatkozik be alapvetően azokkal a tárgyakkal, amelyek a gyűjtemény fejlődése és sokszínűsége miatt kiemelt figyelmet érdemelnek. A harmadik kiállítási helyiségben a néprajzi gyűjtemény ismerhető meg. A negyedikben pedig a helytörténeti gyűjtemény legérdekesebb műtárgyait gyűjtötték össze munkatársaink.

Ezúttal nyílt napot szerveztünk, ahol a pedagógusok, a különféle szintű iskolák munkatársai ismerkedhettek meg a Kincsek őrzője – 150 éves a gyulai Erkel Ferenc Múzeum című kiállítással. Történt mindez szakavatott segítséggel, a közgyűjtemény munkatársainak hathatós közreműködésével. Liska András szakmai vezető az intézmény és a régészeti gyűjtemény kiemelkedő darabjainak történetéről, Nagy Adrienn néprajzos-muzeológus a néprajzi, Cseresznyés János történész pedig a történelmi vonatkozásokról mesélt a megjelenteknek. – Azért fontosak az ilyen és ehhez hasonló események, lehetőségek, hogy ne csak a mi ismereteink, hanem a diákok tudása is bővüljön, erősödjön – fogalmazott a Harruckern János Szakközépiskola történelemtanára. Nagy László hozzátette, fel kell tudni kelteni a gyermekek figyelmét és az a tapasztalat, hogy az alapvető érdeklődés az osztályok, illetve tanuló jelentős részénél megvan. A múlt, az életmód, a különlegességek mindenki számára érdekesek, még ha nem is azonos intenzitással – húzta alá végül.

Érdeklődni, regisztrálni, jelentkezni a kastély@gyulakult.hu mailen és a 66/650-218 telefonszámon lehet!

Mentsd el a naptárba

Location

Oszd meg az eseményünket