Így szerettek ők – Egy kis romantika
15:00 to 16:00 - 2020.02.14.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont, Gyula, Kossuth Lajos u. 15, 5700 Get direction

Az Így szerettek ők címet viseli a gyulai vár, az Erkel emlékház és az Almásy-kastély, Valentin naphoz köthető különleges eseményfüzére. Ennek koronájaként vagy inkább ékköveként az utóbbi helyszínen február 14-én és 15-én (péntek, szombat) 15 órai kezdettel Szilágyi Sándor történész tart előadást Egy kis romantika – szerelem a történelemben címmel. A részvétel díjtalan.

A derék fiatalember - hűen önmagához - ezúttal is komolyan előkészült, nagy lendületet véve fejest ugrott a kutatásba. Alapos előkészületeket tett, mélyre ásott és összegyűjtötte a magyar történelemben megtalálható legérdekesebb sztorikat, melyek közül nem egy valamilyen módon kapcsolódik a városhoz, a kastélyhoz, gyújtópontjukban pediglen a szerelem helyezkedik el. Ferenc József és Sisi semmiképpen nem kerülheti el a rivaldafényt, hiszen egy kis „sisizésnek” lennie kell.

Rudolf trónörökös és az ő tragikus szerelmi élete is említésre kerül, de csak azért, hogy a kontrasztosság meglegyen. Hazánk első miniszterelnöke, Batthyány Lajos és felesége, gróf Zichy Antónia is szóba fog kerülni, hiszen a mártír miniszterelnök a felesége húgát, Zichy Karolinát is szívből szerette. Damjanich János neje 1849. október 6. megelőzően fél évet töltött el Gyulán, Csernovics Emília az Almásy-, illetve akkor még Wenckheim-kastélyban vendégeskedett.

Damjanich a kivégzése előtt kérte a nejét, hogy menjen újra férjhez, legyen majd, aki vigyáz rá, azonban a hűséges szerelmes soha nem tette ezt meg. Ha már a vértanúság szóba került, akkor érdemes azt is elmondani, hogy mi volt Lázár Vilmos búcsúmondata, melyen elköszönt a földi világtól. Noha „csak” ezredesi rendfokozatot viselt, mint önálló hadtestparancsnokot a szabadságharc tábornokaival együtt állították az aradi hadbíróság elé.

Mivel a császári csapatok előtt tette le a fegyvert, a kötél általi halált „kegyelemből” golyó általi halálra változtatták. Az aradi vértanúk között őt végezték ki elsőként. Amikor eldördült a halálos sortőz, így kiáltott: Máriám! Báró Reviczky Mária volt a felesége, akinek a nevével az ajkán veszítette életét. Petőfi Sándor és Szendrey Júlia is legendás párost alkotott, szenvedélyes, viharos kapcsolatuk volt, igazi karakterei voltak ők a korszakuknak.

Szendrey Júlia nadrágot hordott és állítólag még szivarozott is néha, tűzről pattant menyecske volt tehát, aki március 15-én köztudomásúlag flörtölt Jókai Mórral csak azért, hogy zavarba hozza. Számos olyan érdekesség van még a magyar történelemben, ami említésre méltó lenne és számos olyan említésre méltó érdekesség van, amit ehelyütt nem osztunk meg a kedves olvasóval, hanem inkább az előadásra, az előadások valamelyikére invitáljuk.

A teljes programsor ide kattintva érhető el!

Mentsd el a naptárba

Location

Oszd meg az eseményünket