A fagyöngy legendája
10:00 2019.12.01. to 18:00 2020.01.04.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont, Gyula, Kossuth Lajos u. 15, 5700 Get direction

Az angol és amerikai kultúrából csentünk egy karácsony környéki hagyományt a kastélyparkba: a fagyöngy alatti csókét. Az ajtó (nálunk a stilizált kapu) alatti helyszínválasztás nem véletlen, hiszen a legenda szerint a fellógatott fagyöngy alatt elcsattant csók garantálja az örök szerelmet.

A boldogságot ígérő növény eredetét a skandináv mitológiában találjuk. Odinnak, az istenek atyjának és Friggnek, a házasság istennőjének született egy fia, Balder. A fiú már születése előtt azt a jóslatot kapta, hogy valaki az életére fog törni.

Az istennő rettegett, hogy gyermekének baja esik, ezért minden élőlénnyel és élettelen tárggyal megígértette, hogy soha nem fogják bántani a fiút. Csakhogy a fagyöngyöt kifelejtette. Loki, az ártó isten pedig kapva kapott az alkalmon, hogy gonosz céljához felhasználja a növényt.

Egy lakomán, melynek középpontjában Balder állt, az istenek azzal múlatták az időt, hogy a sebezhetetlennek hitt fiúra lövöldöztek nyilaikkal, ám nem esett bántódása. Amikor azonban a vak isten, Hod kilőtte fagyöngyből készült fegyverét – melyet Lokitól kapott ajándékba –, mindenki megdöbbenésére Balder holtan esett össze.

Az istenek nagyon elkeseredtek, haragudtak a fagyöngyre. Frigg kapta a lehetőséget, hogy azt tegyen vele, amit csak szeretne. Az istennő sírni kezdett, könnyei fehér bogyókká változtak, és ráhullottak a növényre.

Vigasztalásképpen valaki csókot adott Friggnek, aki bosszú helyett azt kívánta, a fagyöngy soha többé ne okozzon fájdalmat senkinek. Azóta, akik megcsókolják egymást a fehér bogyós növény alatt, a legenda szerint lehetőséget kapnak a megbocsátásra és a boldogságra.

A fagyöngy mítosza még ma is nagy jelentőséggel bír, így nem meglepő, hogy a karácsony egyik elengedhetetlen kelléke lett. Az ajtó fölé lógatott növény az igaz szerelem megtalálását jelképezi, de jó móka a fagyöngy alatti fotózkodás szülővel, haverral, baráti társasággal. Főleg ilyen környezetben.

 

Az adventi ünnepi eseményekről szóló infókat itt találod, míg az ünnepi nyitvatartásról szóló írás itt érhető el!

Mentsd el a naptárba

Location

Oszd meg az eseményünket