Száműzöttként Madeirán – emlékkiállítás
10:00 - 2023.05.26.

Emlékkiállítás nyílik a gyulai Almásy-kastélyban Károly király halálának 100. évfordulója alkalmából. A tárlatot a Madeirai Levéltár és Könyvtár, valamint a Habsburg Ottó Alapítvány gyűjteményéből állították össze a szakemberek.

  1. november 19-én érkezett meg a trónjáról elűzött IV. Károly király és Bourbon-Pármai Zita királyné Madeira szigetére, ahol száműzetésük néhány hónapját töltötték, a később hozzájuk csatlakozó gyermekeikkel együtt.
    Az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó uralkodója 1922. április 1-jén hunyt el. Ez sorsdöntő fordulatot jelentett az egész család, de legfőképpen az alig tízéves trónörökös, Habsburg Ottó életében.
    2022-ben IV. Károly halálának centenáriumát ünnepelve a Madeirai Levéltár és Könyvtár egy, a gyűjteményében fellelhető dokumentumokból összeállított kiállítással emlékezett meg az uralkodói család ott töltött idejéről, és a szigetlakókkal való kapcsolatáról. A Madeirai Kulturális Államtitkársággal kötött együttműködési megállapodás keretében a Habsburg Ottó Alapítvány támogatta a Funchalban rendezett kiállítás létrejöttét, most pedig Magyarországon
    is bemutatja azt, kiegészítve saját gyűjteményének darabjaival és a magyar közönség számára lényeges információkkal.

A tárlat az elmúlt időszakban a Gödöllői Királyi Kastélyban szerepelt, a következő hetekben pedig a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban lesz megtekinthető.

A kastély kápolnájában helyet kapó időszaki kiállítást 2023. április 15-én (szombaton) 10.30-kor Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója nyitja meg. Köszöntőt mond: Dr. Kovács József országgyűlési képviselő és dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere.

A kiállítás 2023. május 29-ig tekinthető meg az Almásy-kastély nyitvatartási idejében, kastélybelépővel.

Száműzöttként Madeirán

Emlékkiállítás Károly király halálának 100. évfordulója alkalmából

Válogatás a Madeirai Levéltár és Könyvtár, valamint a Habsburg Ottó Alapítvány gyűjteményéből

 

A kiállítás kurátora: Fábry Eszter és Vitos-Merza Beáta
Szövegek fordítása és lektorálása: Rasztovich Emese és Fábry Eszter
Design: Andreia Baltazar
Grafika: Balázs Laura és Dékány Szilveszter
Szervezés: Balázs Laura és Herczeg Lili
Kivitelezés: DECORARTIVE Kft. és a Habsburg Ottó Alapítvány munkatársai

Szervező

Naptárhoz adom

Jegyvásárlás