Sisi-kiállítás és császári táfelspicc – Erzsébet-napi vacsora
19:00 - 2022.11.18.

Sisi és Ferenc József kedvenc ételeiből készült vacsorát kínálunk Erzsébet-nap előestéjén.  A programokkal kiegészített gasztronómiai esemény a látogatóközpont Sisi-kiállításának kísérő rendezvénye.

Ezúttal az étkezés felől hozzuk még közelebb a magyarok legendás királynéját az érdeklődőkhöz.  Erzsébet-napi vacsorát rendezünk, amely a Gödöllői Királyi Kastéllyal közösen megvalósított, Úton Erzsébet királynéval című tárlatunk kísérő eseménye. A Magyar Nemzeti Lovasszínház bemutatóját és a Sisi-maratont követően ez a harmadik tematikus esemény a kiállítás május 25-i megnyitása óta.

Először a királyné kiváló lovas tudását, majd Erzsébetet, mint a legendát szerettük volna felidézni; ezúttal az étkezési szokásairól mesélünk többet egy vacsora keretében.

A menüsorban olyan ételeket szolgáluk fel, amelyek Sisi és férje, a császár kedvencei voltak.

Történész munkatársaink instrukciói alapján állítottuk össze a vacsorát. Az Erzsébetről szóló kiállításunkban szerepel az a mondat, hogy „Gyakran fogyasztott húsfélét és többféle húsból főzött erőlevest.” Természetes volt tehát, hogy ezt az egyszerűnek tűnő, ám igazán ízletesen elkészíteni mégsem könnyű fogást, az erőlevest is szerepeltetjük.

A felszolgálásra kerülő táfelspicc Ferenc József kedvence volt, miként a császármorzsa is azok közé tartozott, amelyeket az uralkodó a legszívesebben fogyasztott. Utóbbi ételhez több legenda is társul, amelyet a november 18-i esten felidézünk majd.

A vacsora helyszíne, az Almásy-kastély bálterme talán egy egyszerű vacsorát is különleges élménnyé tenne, ám ahogyan eddig, úgy ez alkalommal sem pusztán egy étkezést kínálunk. A résztvevők megtekinthetik a gödöllői kastéllyal közösen megalkotott Sisi-kiállításunkat, készülünk fotóponttal és a dámanyerget is kipróbálhatják a vendégeink. Történész munkatársaink pedig Erzsébet étkezési szokásairól, folyamatos súlykontrolljáról és sokszor extrém diétáiról oszt meg izgalmas, kevéssé ismert információkat.

Folytatjuk a Sisi-kiállításhoz köthető események megrendezését – ilyen lesz például a januárra tervezett Stefánia-bál is. Ezen tovább visszük azt a hagyományt, hogy a vacsorát a történelem érdekes, de csak kevesek által tudott sztorijaival fűszerezzük, és kísérő programokkal is készülünk.

A november 18-i Erzsébet-napi vacsorára már lehet regisztrálni az Almásy-kastély ajándékboltjában személyesen, vagy a 66/650 218 telefonszámon.

A menü az alábbi:

Levesnek főzött marha velős csont kincse pirítósra egyengetve, sóval, borssal és édes paprikával meghintve

Erőleves marha velős csonttal

Marha fartőből készült táfelspicc sült burgonyával, metélőhagyma-mártással és almás tormamártással körbe véve

Császármorzsa gazdagon, mintha az uralkodónak készülne

Szervező

Naptárhoz adom